100 reizen gesponsord

“Een actie waarbij onze overheid nogmaals werd gewezen op het feit dat relocatie de enige juiste oplossing is en die ruim €4.000,- opbracht voor onze mobiele kliniek.”

1

VERKOOP SYMBOLISHE BOOTTICKETS 

Na de brand in Moria verkochten wij in één week tijd meer dan 4,000 euro aan symbolishe kaarten voor de ferry van Lesbos naar het vasteland

2

DONATIE AAN STICHTING BOOTVLUCHTELING

Het geld ging zonder uitgaven naar Stichting Bootvluchteling, waar het bijdroeg aan de koop van een mobiele kliniek

3

PRESENTATIE OP HET BINNENHOF


In de week van de verkoop boden wij de kaarten aan aan politici die zich inzetten ze aan Mr. Rutte te overhandigen

SPONSOR ACTIE

Lesbos op de politieke agenda

DE BOOT VAN LESBOS NAAR EUROPA KOST 30 EURO. Zo makkelijk is het voor Europeanen naar het vasteland te komen. Maar niet voor iedereen. Want Europese landen willen de slachtoffers van de brand in Moria, op 8 September, de overtocht niet toestaan. 

De Nederlandse overheid besloot slechts 100 mensen op te nemen, een aantal dat ze aftrokken van het aantal vluchtelingen dat ze al toegezegd hadden op te nemen. Dit besluit ontkent de omvang van de humanitaire ramp en legitimeert een publieke opinie die mensenrechten afwijst.

Wij gaven tegenstanders van dit besluit de mogelijkheid zich uit te spreken. Zij konden bij ons een symbolisch bootkaartje van Lesbos af kopen voor de mensen die daar vast zitten. 

WAT WAS DIT SYMBOLISCHE KAARTJE?

Wanneer onze medestanders 30 euro doneerden ontvingen zij een kaartje met de naam van een persoon die in Moria haar of zijn onderdak is kwijtgeraakt. Met dit kaartje konden zij natuurlijk niks,  omdat mensen zonder erkenning het eiland niet af mogen. 

Maar wij konden wel iets met hun kaartje!

WAT GEBEURDE ER MET DE KAARTJES?

In de week na de brand stonden wij op het Binnenhof en leverden de kaartjes af in felgroene enveloppen.  Op elk ticket stond we ook de naam van de donateur en een brief waarin we zeiden dat we graag zien dat migranten niet op Lesbos of in Griekenland blijven, maar eindelijk door mogen reizen.  Wij vroegen parlementariërs de tickets persoonlijk aan Mr. Rutte te overhandigen. Elke interactie werd zo een mogelijkheid tot discussie. 

EN WAAR GING HET GELD HEEN?

Alle 4,000 euro die we hiermee ophaalden ging zonder verdere uitgaven direct naar Stichting Bootvluchteling. Ook hun kliniek is afgebrand. In plaats van het opbouwen van een nieuwe vaste lokatie kiezen zij voor het kopen van een mobiele kliniek, waarmee de heropbouw van een kamp als Moria niet in de hand gewerkt wordt. 

Het geld ging via team FortressEurope:

Ronja Baatz, Auteur FortressEurope.nl, Anne Kroef, Graphic Designer, Elly, Marty, Nathan, Josha, Femke, Sonja, en velen meer.

Voor het radiofragment, zie: RadioFunx